BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje uit

Koningin Máxima reikt donderdagochtend 26 mei de Appeltjes van Oranje 2016 uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zijn bij de uitreiking aanwezig.

Dit jaar gaan de Appeltjes van Oranje naar gemeenschappelijke voorzieningen die helemaal gerund worden door vrijwilligers. De Appeltjes zijn toegekend aan multifunctioneel centrum De Gaveborg in Oostwold, Dorpshuis Ons Genoegen in Nieuwer ter Aa en Ontmoetingscentrum De Pracht in Waalre.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en een inspiratie zijn voor anderen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Winnaars Appeltjes van Oranje 2016


Multifunctioneel centrum De Gaveborg, Oostwold
Zonder inzet van de inwoners uit het Groningse dorp Oostwold zouden alle voorzieningen in het dorp verdwijnen. In 2003 namen zij daarom het initiatief om alle sociaal-maatschappelijke voorzieningen onder één dak te brengen: basisonderwijs, kinderopvang, sport, het dorpshuis en een coöperatieve dorpssupermarkt met sociale werkplekken. Het ontmoetingscentrum is het hele jaar dagelijks geopend en er wordt van alles georganiseerd. Met 150 vrijwilligers is het echt een plek vóór en dóór het dorp.

Dorpshuis Ons Genoegen, Nieuwer Ter Aa
Bewoners uit Nieuwer Ter Aa misten een ontmoetingsplek in het dorp. Ze zorgden daarom voor een dorpshuis waar ‘omzien naar elkaar’ centraal staat. Sinds 2010 is het in bedrijf en biedt het onderdak aan bijvoorbeeld de dorpswinkel, de bibliotheek en de peuterspeelzaal. Er wordt door vrijwilligers met steun van het lokale bedrijfsleven van alles georganiseerd om de leefbaarheid te vergroten. Het Dorpshuis onderscheidt zich in het bevorderen van de zelfredzaamheid onder de inwoners en het samenbrengen van (hulp)vraag- en aanbod.

Ontmoetingscentrum De Pracht, Waalre

De Pracht is sinds 1981 hét activiteiten- en ontmoetingscentrum voor de bewoners van Aalst-Waalre, van jong tot oud. Door veel activiteiten, cursussen en evenementen voor hen op te zetten, brengt De Pracht verbinding en saamhorigheid in het kleine Brabantse dorp. Ook biedt De Pracht faciliteiten voor zo’n 35 lokale verenigingen en clubs én werkt het samen met de gemeente op het gebied van zorg en welzijn.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: