BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar en Beatrix bij Four Freedoms Award

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zagen donderdag in Middelburg hoe Angela Merkel de Four Freedoms Award in ontvangst nam. De Duitse bondskanselier kreeg de prestigieuze internationale prijs voor haar moreel leiderschap.

In haar dankwoord stond Merkel stil bij de Tweede Wereldoorlog die tot de deling van haar land leidde. Ze noemde de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de Duitse eenwording de 'gelukkigste momenten van de Duitse en de Europese geschiedenis'.

Merkel kreeg de onderscheiding uit handen van premier Mark Rutte. "De vrijheden die wij vandaag waarderen, waren voor jou 35 jaar onbereikbaar", zei Rutte. De bondskanselier kreeg de Four Freedoms Award niet alleen voor haar moreel leiderschap in Duitsland, maar ook voor haar rol als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en de financiële crisis.

De Four Freedoms Award, die het ene jaar wordt uitgereikt in Middelburg en het andere in New York, slaat op de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 verkondigde.

Bron: ANP