BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Liveblog: Koningsdag in Zwolle

Hoera! Koning Willem-Alexander is vandaag (woensdag 27 april) negenenveertig jaar geworden. Het koningspaar, de prinsesjes en vele andere leden van de koninklijke familie vieren dit jaar Koningsdag in Zwolle. Volg de liveblog en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over deze feestelijke dag!

11:00 - Ontvangst

De leden van de koninklijke familie worden ontvangen door burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten op de Nieuwe Havenbrug. Op de brug is een muzikale ontvangst met de Fakkelteit en het Britten Jeugd Strijkorkest.

10:45 - Koninklijk huis deelt eerste foto

11:15 - De Blijmarkt

Op dit plein verbeelden drie bekende Zwolse figuren de cultuurhistorie: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. Dat gebeurt met muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg. 

Koningsdag Zwolle, route A

11:20 - De Grote Markt

De leden van de koninklijke familie wandelen naar de grote markt langs vele enthousiaste fans. Onderweg helpen prinsessen Amalia, Alexia en Ariane een kunstenaar bij het afronden van zijn graffiti.

12:15 - Sport op het Rodetorenplein

Het Rodetorenplein is omgetoverd tot het Sportplein. De leden van de koninklijke familie wandelen langs verschillende sportveldjes waar bekende én onbekende Zwolse sporters actief bezig zijn.

Voor de Oranjes blijft het niet slechts bij kijken. De dochters van de koning doen mee met een voetbaltraining en prinses Laurentien speelt een potje volleybal mee.

Koningsdag Zwolle, route B

12:35 - Vaartocht

Op het Rodetorenplein, in vroeger eeuwen een levendige haven, gaat de koninklijke familie aan boord van een sloep voor een korte vaartocht over de Thorbeckegracht.

Op de Grote Markt gaan de royals zitten voor de grote parade. Vier thema's staan centraal: kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten. Hier kunnen de royals terwijl ze de grote parade bekijken genieten van een aspergesoepje.

13:00 - Het slotfeest

De leden van de koninklijke familie dansen mee met de Zwollenaren tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein. Rapper Typhoon treedt op voor de koninklijke gasten. Koningsdag 2016 wordt spetterend afgesloten!

Koning Willem-Alexander citeerde in zijn dankwoord op Koningsdag een liedje van Van Kooten en De Bie: "Zwolle zonder dolle is een einde stad'', zei de jarige vorst. ''En dat zeg ik uit de bodem van mijn hart''.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: