BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Liveblog: Koningspaar in Beieren dag 2

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen woensdag 13 en donderdag 14 april een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Doel van het werkbezoek is de brede onderlinge relaties tussen Nederland en Beieren te versterken. Het bezoek staat in het teken van 'de economie van de toekomst'.

09:00 - Siemens Healthcare in Erlangen

De tweede dag van het werkbezoek begint met een bezoek aan Siemens Healthcare in Erlangen. In de regio zijn zo’n 180 bedrijven actief in de medische technologie, die zich met name richten op röntgentechnologie, e-health en rehabilitatie. Het koningspaar bezoekt de productiehal van Siemens, waar medische scanapparatuur (MRI) wordt geproduceerd.

Aansluitend bezoeken zij het Nederlands-Duitse dialoogplatform in Medical Valley, waar betrokken partijen maatschappelijke trends, uitdagingen en oplossingen op het gebied van medische robotica, diagnostiek en e-health bespreken.

12:00 - Lunch

Tijd voor een lunch en zakelijke bespreking in één! Tijdens het middageten staan duurzaamheid, transparantie en effectiviteit in de transportsector en de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners centraal.

In het Rathaus spreken ze met ondernemers en organisaties onder andere over de samenwerking tussen de Beierse binnenhavens en de haven van Rotterdam en het belang van Europese verbindingen.  

Het koningspaar maakt daarna een rondgang over een informatiemarkt in het Rathaus. Buiten het gebouw hebben zich weer vele Oranjefans verzameld.

14:00 - Justitiepaleis Neurenberg
In de middag bezoekt het koningspaar het Justitiepaleis Neurenberg en ‘Saal 600’, waar de processen van Neurenberg na afloop van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Een bezoek aan het Memorium en aan ‘Saal 600’ tonen de historische en actuele verbondenheid van Nederland en Duitsland op het gebied van internationaal recht.

Het Koninklijk Paar spreekt met betrokkenen over deze samenwerking en over mensenrechten en internationaal strafrecht.
 

15:00- Albrecht-Dürer-Haus
De koning en koningin sluiten hun bezoek aan Beieren af in het voormalig werk- en woonhuis van de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer (1471-1528). Daar openen zij een tentoonstelling met grafisch werk van Dürer, die de stad Neurenberg recentelijk heeft ontvangen.

Koning Willem-Alexander verheugt zich al op zijn volgende werkbezoek aan Duitsland. Dat zei hij aan het slot van zijn tweedaagse werkbezoek aan de deelstaat Beieren. Volgens hem is het heel belangrijk naar de Duitse 'Länder' te gaan en ze goed te leren kennen. De onderlinge verschillen zijn groot: de deelstaten in het zuiden zijn 'totaal anders' dan bijvoorbeeld de aan Nederland grenzende staten.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: