BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Roep om minder geheimen Noors koningshuis

De Noorse liberale partij Venstre heeft woensdag in het parlement een voorstel ingediend om ook het koninklijk huis te laten vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur. Dat meldt de krant Dagbladet. Noorse media hebben al een paar jaar gevraagd om minder geheimhouding rond het koningshuis.

De wet moet volgens Venstre-parlementariër Sveinung Rotevatn van toepassing zijn op alle 'officiële taken van de koninklijke familie, met inbegrip van de uitgaven die verband houden met vastgoed, het aannemen van personeel en zaken'.

In een toelichting zei Rotevatn te rekenen op een meerderheid in de Storting, het Noorse parlement. Hij gaf toe dat de scheiding tussen openbaar en privé bij koninklijke handelingen niet altijd even duidelijk is. "Er is altijd een grijs gebied", zei hij, maar van geval tot geval kon dan worden bepaald of geheimhouding gerechtvaardigd was. "Nu is alles bij voorbaat geheim."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook