BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Elizabeth: 'Chinezen waren heel onbeschoft'

Koningin Elizabeth is in verlegenheid gebracht door de opname van een kort gesprekje dat ze woensdagmiddag in de tuin van Buckingham Palace had met politiecommandant Lucy D'Orsi. De koningin bestempelde het gedrag van Chinese officials tegen haar ambassadeur in Peking als "heel onbeschoft”. China verbood prompt uitzending van de conversatie.

De koningin sprak met de politiecommandant omdat zij vorig jaar tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping verantwoordelijk was voor de veiligheid van de Chinese gasten. "Oh, dat was pech” (Oh, bad luck) zei Elizabeth stoïcijns toen ze hoorde dat D'Orsi die taak had. "Ik weet niet of u weet dat het een beproeving was”, vertelde de commandant van de Metropolitan Police.

"Ik weet het”, antwoordde de koningin, "ze waren heel onbeschoft tegen de ambassadeur”. D'Orsi beaamde dat. "Dat waren ze. Het was heel onbeschoft en ondiplomatiek dacht ik.” Daarmee was de conversatie vrijwel ten einde. Tijdens haar tuinfeesten heeft Elizabeth tweeduizend gasten, en slechts met een deel heeft ze een gesprekje van een iets meer dan twee minuten. Maar omdat het gesprek werd gefilmd, haalden de opmerkingen van de koningin meteen het nieuws.

Buckingham Palace verklaarde geen commentaar te geven op privé-gesprekken, en dat het staatsbezoek een 'groot succes' was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking reageerde in diezelfde trant, maar tegelijkertijd werd BBC World gecensureerd: de kritische opmerkingen mochten niet worden vertoond.

Uitspraak premier Cameron

De koningin was woensdag ook al betrokken bij een ander diplomatieke uitglijder. Premier David Cameron vertelde haar tijdens een receptie in het paleis dat hij donderdag bij een top over het tegengaan van corruptie de leiders van twee ,,ongelooflijk corrupte” landen op bezoek kreeg, Nigeria en Afghanistan. Ook hier werd de uitspraak opgenomen, waarna beide landen boos reageerden.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: