BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin geniet van sprankelende oogjes

Koningin Máxima vindt het prachtig om te zien hoe kinderen genieten als ze samen muziek maken. "Die oogjes sprankelen alle kanten op", zei de koningin woensdag op NPO Radio 4. Máxima is in Den Bosch bij de start van de inzamelingsactie Klassiek Geeft. Hiermee zamelt Radio 4 geld en instrumenten in voor het landelijk Instrumentendepot Leerorkest.

Máxima is als erevoorzitter van het platform van ambassadeurs 'Meer muziek in de klas', dat zich inzet voor muziekonderwijs op de basisschool, geregeld bij concerten van het Leerorkest. Ze probeert dan niet mee te zingen, maar dat valt niet mee. "Als je het liedje kent, ga je wel meedoen."

De koningin genoot begin maart met volle teugen van het jubileumconcert van het Leerorkest. "Dat was geweldig, hartverwarmend. Met name de gezamenlijkheid was heel leuk."

Máxima onderstreepte woensdag nogmaals het belang van muziekonderwijs op de basisschool, waar ze zich hard voor maakt sinds ze veertig werd, 'nu vijf en iets jaar geleden'. "Ik heb de enorme luxe gehad om muziekeducatie te krijgen toen ik opgroeide. Daar heb ik zo veel plezier van gehad, dat gun ik alle kinderen in Nederland."

Kindercello

De koningin gaf het startsein voor de inzamelingsactie 'Klassiek Geeft' door een door een luisteraar cadeau gegeven kindercello door te geven aan Rashida Damide (9). Die krijgt de komende jaren op het instrument muziekles van het Bosch Leerorkest.

"Het is heel belangrijk dat meer kinderen de kans krijgen op school muziek te spelen", aldus Máxima, die zelf als beschermvrouw en aanjager van 'Meer muziek in de klas' wil bereiken dat alle scholieren kunnen musiceren. Maar daar hebben scholen behalve enthousiaste en capabele leerkrachten ook instrumenten voor nodig. Met de inzamelingsactie wordt daaraan bijgedragen.

"Het gaat om het verzamelen voor het instrumentendepot, maar ook om geld want niet alle instrumenten die we krijgen zijn ook geschikt voor kinderen. Met geld kunnen we instrumenten kopen, en waar nodig onderhouden en repareren", zei zendermanager Marwil Straat van Radio 4 in basisschool De Kruisboelijn. Het is de derde keer dat 'Klassiek Geeft' wordt georganiseerd. Bij de eerdere acties zijn 3000 instrumenten gedoneerd en is ruim 44.000 euro opgehaald.

De koningin kreeg bij aankomst een voorproefje van de muzikale kwaliteiten van de scholieren, die voor haar onder meer een korte versie van de Bolero van Ravel speelden. Máxima woonde ook een muziekles bij. "Zingen is saai, een muziekinstrument spelen is leuker", liet een leerling weten. De koningin wilde weten of hij zelf het instrument had uitgekozen. "Nee, er waren geen andere instrumenten meer over", was het laconieke antwoord.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: