BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar herdenkt in stilte oorlogsslachtoffers

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagavond tijdens de Nationale Herdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het koningspaar woonde voorafgaand aan de herdenking een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk bij.

Na de twee minuten stilte - voor alle Nederlanders die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen daarna - hield burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een toespraak over "de verhalen" uit de Tweede Wereldoorlog.

"De verhalen leren ons dat het kwaad begint met vooroordelen en vernederingen: joden moesten een ster dragen, hun kinderen mochten niet meer naar hun eigen school. Roma en Sinti, homo's, verstandelijk beperkten: zij deden niemand kwaad, maar er was in nazi-Duitsland geen plaats voor hen", aldus de burgemeester.

"Zo valt een land ten prooi aan onderbuikgevoelens, ondoordachte emoties die de samenleving ontwrichten. Onderbuikgevoelens die de weg kunnen plaveien naar haat, naar geweld, en uiteindelijk zelfs naar moord. Nog steeds."

Niet alleen in Amsterdam, maar op honderden andere locaties herdachten mensen de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dat gebeurde onder meer bij Ereveld Grebbeberg in Rhenen en op de Waalsdorpervlakte in het duingebied bij Den Haag. Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan waren in Rhenen aanwezig.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: