BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Máxima: vrouwen mogen ambitieus zijn

Vrouwen mogen ambitieus zijn. Met die boodschap besloot koningin Máxima maandagmorgen in Pakhuis West in Amsterdam haar toespraak bij het begin van de vijfde The Innovation Summit.

Bij die bijeenkomst zijn door maandblad Opzij en ondernemersplatform TheNextWomen zo'n duizend vrouwelijke ondernemers en vrouwelijke starters verzameld om elkaar te inspireren, ideeën op te doen en in contact te komen met investeerders en het bedrijfsleven.

Koningin Máxima herinnerde in haar toespraak aan de obstakels die vrouwelijke ondernemers tegenkomen. Niet alleen in landen als Pakistan en Bangladesh, die ze in haar functie als VN-pleitbezorger voor betere toegang tot financiële diensten bezocht, maar net zo goed in Europa en Nederland.

Obstakels
De obstakels zijn niet overal hetzelfde, maar gelijke kansen zijn er nog niet. "In Europa zijn vrouwelijke ondernemers maar half zo succesvol als mannen", wist Máxima. In Nederland nemen vrouwen minder risico's dan mannelijke ondernemers, en veel van hen werken parttime. "Dat is goed als het een eigen keuze is", aldus de koningin, maar ze vond dat vrouwen kansen moeten pakken.

Ze zijn immers vaker beter opgeleid dan mannen. Er is geen reden terughoudend te zijn. "Het is tijd voor de volgende grote stap. Vrouwen moeten in zichzelf geloven. Vrouwen kunnen ambitieus zijn. Dat is oké", zei Máxima tot de volgepakte zaal van het Pakhuis.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: