BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Mette-Marit slaat staatsbanket over vanwege rugklachten

Kroonprinses Mette-Marit heeft maandagavond moeten afzeggen voor het staatsbanket dat haar schoonvader koning Harald aanbood aan de bezoekende Poolse president Andrzej Duda en zijn vrouw Agata.

De Noorse kroonprinses had last van haar rug, zo liet het hof weten, en kon daarom niet de hele avond aan tafel zitten. Echtgenoot kroonprins Haakon kwam alleen naar het diner. Eerder op de dag was Mette-Marit wel bij de ontvangst van het Poolse presidentspaar aanwezig geweest.

In zijn tafelrede roemde koning Harald de banden tussen Noorwegen en Polen die al eeuwen teruggaan, ook in de koninklijke geschiedenis. Tegenwoordig wonen er meer dan 100.000 Polen permanent in zijn land, en zijn er nog eens 100.000 als tijdelijke werkkrachten. De Polen vormen daardoor de grootste groep buitenlanders in Noorwegen en dat is volgens Harald ook in het straatbeeld te merken - door de Poolse winkels bijvoorbeeld.

De koning herinnerde ook aan de bijdrage van Polen in de meidagen van 1940 aan het verzet van Noorwegen tegen de Duitse invasie. Bij Narvik leed nazi-Duitsland een eerste nederlaag. Harald verheugde zich er op om woensdag met zijn Poolse gasten in Narvik te zijn om dat te herdenken.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: