BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Noorse royals vieren nationale feestdag

'Gratulerer med dagen!' - gefeliciteerd met de feestdag. Met die wens heeft de Noorse koninklijke familie zich dinsdagmorgen traditiegetrouw gericht tot de bevolking ter gelegenheid van de nationale feestdag. En hoewel de koninklijke familie op die dag een belangrijke rol speelt, is het de Noorse grondwet uit 1814 die op Koningsdag-achtige wijze wordt gevierd.

In het hele land zijn kinderoptochten. Zo ook in Asker, waar het kroonprinselijk paar zijn woning Skaugum heeft. Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit die een dag eerder nog actief waren geweest bij de grote vrouwenconferentie Women Deliver in Kopenhagen, moesten met hun dochter Ingrid Alexandra en zoon Sverre Magnus al vroeg uit de veren. Om kwart over acht in de ochtend kwamen al de eerste vlaggen zwaaiende schoolkinderen voorbij.

Zoon Marius niet aanwezig

Het kroonprinselijk gezin, bij wie Mette-Marits oudste zoon Marius ontbrak, was traditiegetrouw in klederdracht. Dat was enkele uren later in Oslo ook zo voor koningin Sonja, Mette-Marit en Ingrid Alexandra toen zij vanaf het paleisbalkon de optocht van de jeugd van de hoofdstad toezwaaiden. Koning Harald en kroonprins Haakon waren in zwart pak, met hoge hoed.

Bron: ANP

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook