BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Vierdaagsekruisje van prins Claus te zien

Het Vierdaagsekruisje dat prins Claus in 1967 bemachtigde in Nijmegen, is vanaf zaterdag te zien in Museum Het Valkhof in die stad. Het maakt deel uit van de jubileumtentoonstelling '100ste Vierdaagse - Wandel door de tijd'.

In 1967 was prins Claus, samen met een groepje van drie vrienden, één van de 13.000 deelnemers aan de 51e Vierdaagse.

De binnentocht op de laatste dag was een waardige en onvergetelijke belevenis, zo schreef de prins in een artikel in 1991: "Ik denk dat 'Nijmegen' uniek is. Voor mij althans was het een unieke ervaring. Het Vierdaagsekruis houd ik dan ook in hoge eer. Een van mijn zonen merkte eens in een wat brutale bui op: "Papa, de enige onderscheiding die je echt verdiend hebt."

De Vierdaagsemedaille is een officiële koninklijke onderscheiding. Het kruisje lag dan ook naast de kist na het overlijden van de prins in 2002.

De tentoonstelling, die de honderdste editie van de Vierdaagse in juli begeleidt, gaat volgens het museum in op de ontwikkeling van het wandelevenement. In 1909 begon de mars als een militaire prestatietocht. Tegenwoordig gaan elk jaar bijna 45.000 lopers op pad.

De tentoonstelling is tot 5 september te zien. De Vierdaagse heeft plaats van 19 tot en met 22 juli.

Foto's: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: