BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning bij Veteranendag in Den Haag

In de Haagse binnenstad heeft koning Willem-Alexander zaterdagmiddag het traditionele defilé op de Nationale Veteranendag afgenomen. Ruim 5000 veteranen en andere militairen liepen vanaf het Malieveld naar de Kneuterdijk waar de koning, premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis van Defensie stonden. Er vlogen historische en moderne vliegtuigen over de Haagse binnenstad.

In het defilé liepen ook veteranen van Dutchbat-III mee en Nederlanders die in mei in Orlando (VS) deelnamen aan de Invictus Games. Dat is een internationaal sportevenement voor militairen die door de dienst of in een privésituatie gewond raakten.

Veteranendag

Het is zaterdag de twaalfde editie van Veteranendag. Daarvoor zijn vele duizenden mensen, onder wie veel (oud-)militairen naar Den Haag gekomen. Het Malieveld is nog tot 18.00 uur een festivalterrein met muzikale optredens, een hindernisbaan en een klimtoren voor kinderen en diverse ontmoetingsplekken voor veteranen.

Nederland telt nu zo'n 117.450 veteranen die betrokken waren bij vredesmissies of oorlogssituaties in onder meer Nederlands-Indië, Cambodja, Angola, Libanon, de Sinaï (Egypte) en voormalig Joegoslavië.

Monument

Zaterdag heeft de koning ook een monument onthuld op het binnenhof. Het monument is voor militairen die na de Tweede Wereldoorlog bij conflicten en tijdens missies zijn omgekomen. Het is een digitaal scherm waarop de namen van deze gevallenen worden getoond, 6432 militairen.

Voor andere gevallenen waren er al monumenten in het parlement, maar voor deze groep nog niet. Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib vertelde hoe de Kamerleden staan tegenover de keuze om militairen uit te zenden: "We beseffen dat we veel van hen vragen. Iedereen laat een man of vrouw, kinderen, familie of vrienden achter. Gelukkig komen velen van hen weer thuis", aldus Arib.

"Wat ze hebben gezien en meegemaakt - vaak donkere herinneringen - dragen ze voor altijd met zich mee, maar ze zijn thuis. Verdrietig genoeg heeft niet iedereen dat geluk. Er is altijd het risico dat het mis gaat, dat het afscheid voor altijd is. Het zijn grote offers die militairen brengen, en dat vereist bevlogenheid, betrokkenheid en moed. Niet alleen van henzelf, maar ook van hun direct omgeving", vervolgde ze.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: