BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Filip opent grootste sluis ter wereld

De Belgische koning Filip opent vrijdagochtend de grootste zeesluis ter wereld, de Kieldrechtsluis in Antwerpen. Met een investering van 382 miljoen euro is de sluis van 500 meter lang, 68 meter breed en 17,80 meter diep een van de grootste infrastructurele projecten van België.

Voor het enorme bouwwerk werd 22.000 ton constructiestaal gebruikt, bijna drie keer zo veel als de hoeveelheid die voor de Eiffeltoren nodig was. De bouw nam vijf jaar in beslag. Het vullen met 1 miljard liter water duurde een week.

Bij de plechtige inhuldiging wordt het eerste schip, van een Italiaanse reder, geschut. De Kieldrechtsluis zorgt voor een betere toegang tot de dokken op de linkeroever van de Schelde in de Antwerpse haven.

Het publiek kan zich inschrijven om dit weekend een kijkje te nemen. Er is een reuzenrad van 55 meter hoogte neergezet dat een panoramablik op de sluis biedt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: