BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning opent ‘Dynastie, portretten van Oranje-Nassau’

De koning opent vrijdag 1 juli de tentoonstelling ‘Dynastie, portretten van Oranje-Nassau’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

 De tentoonstelling biedt een overzicht van onder meer familie- en kinderportretten en staatsie- en ruiterportretten van de leden van het Huis Oranje-Nassau door de eeuwen heen. De schilderijen kenmerken zich door zorgvuldig uitgedachte voorstellingen en symboliek. Hiermee geven zij een inkijk in de ontwikkeling, functie en het gebruik van deze portretten in het Huis Oranje-Nassau tot op de dag vandaag. Vele van deze eeuwenoude portretten zijn onderdeel van de permanente inrichting van het Koninklijk Paleis Amsterdam.
 
De tentoonstelling wordt aangevuld met een selectie schilderijen uit Paleis Huis ten Bosch. Zo is onder meer een familieportret uit 1788 te zien, geschilderd door Johan Friedrich August Tischbein, en een serie vrouwenportretten, ‘reeks van schoonheden’, door Gerard van Honthorst. Nooit eerder waren de portretten van Oranje-Nassau op deze manier en samen in het openbaar te zien. Alle schilderijen behoren tot de collectie van de Koninklijke Verzamelingen. De tentoonstelling kan worden bezichtigd van zaterdag 2 juli tot en met zondag 25 september 2016.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: