BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima geeft op Urk startsein voor Burendag

Koningin Máxima is donderdagmiddag met gejuich en gezang ontvangen op Urk. Schooljeugd en buurtbewoners waren uitgelopen voor het koninklijk bezoek in het kader van Burendag.

Koningin Máxima gaf in het Kindcentrum van Urk het startsignaal voor de landelijke inschrijving. Burendag wordt dit jaar gehouden op 24 september. Het Oranjefonds en koffiebrander Douwe Egberts ondersteunen Burendag.

Urk is 'wereldrecordhouder Burendag', zo vertelde Oranjefonds-directeur Ronald van der Giessen bij de lancering. Alle 47 buurtverenigingen nemen deel aan het evenement dat voor de elfde keer wordt gehouden en waarbij een miljoen deelnemers wordt verwacht.

Gedupeerden gasexplosie
Het bezoek werd ook gebruikt voor een korte ontmoeting met de Urkers die vorige week werden getroffen door een gasexplosie in hun huizenblok. Koningin Máxima sprak met de gedupeerde bewoners over hun persoonlijke ervaringen. Ook burgemeester Pieter van Maaren was bij het gesprek aanwezig.

Door de explosie, veroorzaakt door een beschadigde gasleiding bij graafwerkzaamheden, raakten zes mensen gewond. Zes woningen raakten dusdanig zwaar beschadigd dat ze moeten worden gesloopt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: