BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar bezoekt Friesland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmorgen in St Annaparochie begonnen aan hun streekbezoek aan de noordwesthoek van Friesland. In zes uur tijd worden in vier gemeenten acht programmaonderdelen afgewerkt, waarbij in het bijzonder aandacht wordt besteed aan de leefbaarheid van de regio.

Bij het gemeentehuis werd het koningspaar onder meer opgewacht door commissaris van de koning John Jorritsma en burgemeester Gerrit Krol van de tienduizend inwoners tellende gemeente Het Bildt, waarvan St Annaparochie de hoofdkern is.

Warm welkom

Honderden Friezen hadden zich voor het gemeentehuis verzameld om het koninklijk bezoek te verwelkomen. Van het gemeentehuis gaat het gezelschap verder naar de vorig jaar geopende campus Middelsee, waar niet alleen voortgezet onderwijs wordt geboden aan leerlingen uit de eigen gemeente maar ook uit het omliggende Menameradiel, Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel.

De school heeft een Leerwerkplein, waar onder meer met het bedrijfsleven, wordt samengewerkt om het aansluiting te vinden met de regionale arbeidsmarkt.

Op weg naar Wier

Het koningpaar heeft op campus Middelsee in Sint Annaparochie het eerste onderdeel van hun streekbezoek aan 'Noardwest Fryslân' afgesloten en zijn nu op weg naar het dorp Wier in de buurgemeente Menameradiel. Daar wordt de duurzame tomatenkwekerij 'It Wiid' bezocht.

Het koningspaar hield behalve extra kennis ook een groot Fries suikerbrood over aan het schoolbezoek.

In de tomatenkwekerij werken Friese gemeenten samen om kandidaat-werknemers die voor een zogenoemde Participatiewet-uitkering in aanmerking komen, te leren wat werk in de glastuinbouw inhoudt, om ze daarmee te helpen ook regulier werk te vinden.

In de kassen worden op duurzame wijze tomaten geteeld voor de binnenlandse markt. Het koningspaar voert er een aantal gesprekken, onder meer met medewerkers over het werk in de kassen en de begeleiding op weg naar een gewone baan.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: