BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Margriet en Pieter openen tentoonstelling Blauw & Bont

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven hebben vrijdagmiddag in paleismuseum Het Loo de tentoonstelling Blauw & Bont geopend. 45 Delfts blauwe vazen maken daarmee hun rentree in de siertuin van het paleis.

Van Vollenhoven was bijzonder gecharmeerd van de vazen, die aan de hand van zeventiende-eeuwse modellen zijn gemaakt. Prinses Margriet en haar man kregen de aanwinsten, de bekroning van de renovatie van de tuin, als eersten te zien. ''Ik zou ze ook wel willen", aldus Van Vollenhoven.

De vazen zijn vervaardigd naar voorbeeld van drie nog bestaande originelen, die in de 17e eeuw zijn gemaakt voor de eerste bewoners van Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary.

Van de oorspronkelijke vazen op Het Loo zijn alleen scherven overgebleven. Verspreid over Europa zijn drie originele koninklijke vazen achterhaald, die als voorbeeld dienden voor het vervaardigen van de replica's. Delfts aardewerk vazen waren in de 17e eeuw exclusieve blikvangers in veel baroktuinen. Ze werden gevuld met destijds exotische planten als oranjeboompjes en ananasplanten.

Voor de tuinvazen zijn mallen gebruikt, die zijn vervaardigd door met moderne technieken scans te maken van de bewaard gebleven vazen. Bij de productie en de handbeschildering is de hoogstaande 17e-eeuwse tinglazuurtechniek toegepast.

Bron: RVD / ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: