BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Philip ook op 95e verjaardag in schaduw

Verjaardagen zijn voor anderen, niet voor hemzelf. Prins Philip wil dan ook niet dat vrijdag wordt stilgestaan bij de mijlpaal die hij bereikt: 95 jaar. Hij staat al meer dan 64 jaar in de schaduw van zijn echtgenote koningin Elizabeth en dat is op zijn verjaardag niet anders.

Sterker nog, het is háár eerdere 90e geboortedag die vrijdag met een speciale dankdienst in St Paul's en tal van activiteiten in het weekeinde wordt gevierd. Ter gelegenheid hiervan heeft het Britse hof een nieuwe foto vrijgegeven.

"Mijn grootvader denkt nog steeds dat hij 55 is", zei Peter Phillips, de oudste kleinzoon van Philip en Elizabeth kort geleden. De hertog van Edinburgh, zoals zijn officiële titel luidt sinds zijn huwelijk in 1947 met de toenmalige Britse troonopvolgster, heeft een robuuste gezondheid. Dat hij vorige week voor enige opwinding zorgde door af te zeggen voor het bijwonen van een herdenking op de winderige Orkney-eilanden zorgde echter voor enige opwinding. "Het was verstandig gezien het weer", meende Peter Phillips echter.

"Hij is even vastbesloten als altijd om door te gaan, zijn geest wil nog steeds doen wat hij deed toen hij 55 was, maar zowel hij als mijn grootmoeder willen hun werklast wel verlichten en de jongere leden van de familie nemen taken over", aldus Peter Phillips. "Mijn opa is nu op het punt beland waar hij alleen nog dingen doet die hij echt leuk vindt."

Daarnaast wijkt hij niet van de zijde van Elizabeth, die hem keer op keer haar rots in de branding noemt. Dat vrijdag en het weekeinde - met Trooping the Colour en een megalunch op de Mall - aan haar zijn gewijd, vindt de prins vanzelfsprekend.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: