BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinsje Alexander maakt publieke debuut

Prins Alexander, het zoontje van prins Carl Philip en prinses Sofia, heeft maandag zijn publieke debuut gemaakt op de Zweedse nationale feestdag. Zijn ouders namen hem mee naar de officiële opening van het gebruikelijke open huis van het Koninklijk Paleis.

Carl Philip had dit jaar de eer om het paleis toegankelijk te verklaren voor belangstellenden, inclusief de recent opgeknapte westelijk vleugel. ,,Nu kunt u ook de Logården bezoeken, die anders niet toegankelijk is”, zei de prins.

Aan de Logården, een kleine siertuin aan de waterkant van het immense paleis, bewaart het prinselijk paar bijzondere herinneringen, aldus de in Zweedse klederdracht geklede Sofia. ,,Het is heel speciaal voor ons want het was waar we onze verloving aankondigden en waar we zo'n warm onthaal kregen na onze bruiloft.”

De Zweedse koninklijke familie heeft het maandag druk. Overdag zwermt de familie uit over het land om zich aan het einde van de middag te verzamelen in Stockholm. Daar is de hoofdviering van de nationale feestdag.

SWEDEN ROYALTY

Koningspaar

Koning Carl Gustaf en koningin Sofia begonnen de dag in Sofiero slott in Helsingborg. Dat omdat het 150 jaar geleden is dat de toenmalige kroonprins Oscar en zijn vrouw Sophia van Nassau het zomerpaleis lieten bouwen. Sofiero was jarenlang een populaire ontmoetingsplaats van de Zweedse koninklijke familie, en ook de Deense royals kwamen er vaak.

Het koningspaar opende in Sofiero een tentoonstelling van koninklijke kunstenaars, met werk van onder andere koning Oscar II en Carl Gustafs eigen zoon prins Carl Gustaf.

Reflectie

Kroonprinses Victoria en echtgenoot prins Daniel waren in het stadhuis van Nacka voor een inburgeringsceremonie waar 'nieuwe Zweden' hun staatsburgerschap kregen. ,,Vandaag is het een bijzondere dag. Vandaag verwelkomen wij u als een nieuwe Zweedse burgers. Maar de Nationale Dag vraagt ook om reflectie door alle Zweden. Oud en nieuw”, aldus Victoria bij de plechtigheid. Het was volgens haar de moeite waard te onthouden dat Zweden een veilige plek is in een onrustige wereld.

De koninklijke familie zet de feestelijkheden voort in het nationaal openluchtmuseum Skansen, wanneer ook prinses Madeleine zich bij het gezelschap voegt, en daarna is nog een ontvangst in het Koninklijk Paleis en een taptoe aan de kant van de Logården, de zijtuin.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: