BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Speciaal jubileumbankbiljet koning Bhumibol

Thailand geeft donderdag een nieuw bankbiljet uit ter gelegenheid van het zeventigjarig regeringsjubileum van koning Bhumibol. Het is een biljet van 70 baht (1,75 euro).

Op de voorzijde van het bankpapier staat de jubilerende koning afgebeeld in uniform van opperbevelhebber van de Thaise strijdkrachten, met een koninklijke mantel om en de hoogste koninklijke onderscheidingen. Aan de andere kant staat Bhumibol met het zwaard van de overwinning in zijn hand voor de troon.

De speciale bankbiljetten zijn vanaf 9 juni voor 100 baht te koop. De meeropbrengst van de uitgave is bestemd voor goede doelen die door de koning worden ondersteund. Thailand geeft met grote regelmaat bijzondere bankbiljetten uit bij koninklijke hoogtijdagen.

Thai moeten goed doen voor koningspaar

De Thaise junta heeft de bevolking opgeroepen een goede daad te verrichten ter ere van het 70-jarig regeringsjubileum van koning Bhumibol Adulyadej en de 84ste verjaardag van koningin Sirikit. Het jubileum is donderdag en de verjaardag op 12 augustus.

De Thai hebben even de tijd om iets goed te doen. De viering van het bijzondere regeringsjubileum duurt nog tot 9 juni 2017 en dit hele jaar staat al in het teken van de koninklijke verjaardag. Omdat boeddhisten rekenen in levenscirkels van twaalf jaar is 84 een bijzondere verjaardag. Sirikit maakt daarmee haar zevende levenscirkel vol.

Er zijn geen evenementen gepland waaraan het koningspaar zelf deelneemt. De koningin is na een beroerte enkele jaren geleden niet meer echt in het openbaar verschenen, en de koning wordt al jaren voor een waaier aan kwalen behandeld in het Siriraj ziekenhuis in Bangkok waar hij in feite sinds september 2009 woont.

De junta neemt donderdag deel aan een gebedsplechtigheid bij de tempel van de smaragdgroene Boeddha in het Grote Paleis.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!