BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Feestdag toont verdeeldheid koningshuis

Het Belgische koningshuis was nooit eerder zo zichtbaar verdeeld als donderdag tijdens de nationale feestdag. Dat kopte Het Nieuwsblad vrijdag op de voorpagina. De stelling werd vergezeld door een foto van de eretribune tijdens het nationaal defilé, waarop is te zien hoe prins Laurent op grote afstand van het koninklijk gezin is weggestopt op een privétribune.

'Helemaal alleen, op een podiumpje enkele meters van de koning volgde Laurent het defilé. Het beeld toont hoe verdeeld de koninklijke familie is. Astrid noch Claire noch Albert noch Paola had zin om te komen', constateerde de krant. Astrid en haar man Lorenz verkozen een festival in Namen boven aanwezigheid bij het defilé, de rest van de familie was op vakantie.

Verklaring paleis

Het paleis had een verklaring voor de aparte positie van Laurent. ''Er is elk jaar een koninklijke tent voor de vorst en zijn gezin, en een prinselijke tent voor de rest van de familie”, aldus paleiswoordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw. In het draaiboek was kennelijk niet voorzien in aanpassingen als de rest van de familie maar uit één persoon bestaat. 'Niemand die er blijkbaar aan had gedacht om de stoel van de prins bij die van zijn broer en diens gezin te schuiven', meende ook Het Nieuwsblad.

Albert en Paola

De krant achterhaalde ook dat koning-emeritus Albert en echtgenote Paola op de nationale feestdag in Cala Gonone waren, een schilderachtig havenstadje op Sardinië. Het gepensioneerde koningspaar peinsde er niet over de Middellandse Zee-cruise met de eigen boot te onderbreken voor het nationaal defilé. 'Dat kan beter dachten Albert en Paola', stelde Het Nieuwsblad vast, en toonde daarbij een zonnige opname van hen uit Sardinië.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: