BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Keizer Akihito spreekt volk toe over functioneren

De Japanse keizer Akihito krijgt volgende maand de kans zich rechtstreeks tot de bevolking te richten om te vertellen hoe hij aankijkt tegen zijn eigen functioneren nu hij door ouderdom zijn taken minder goed kan verrichten. Het Keizerlijk Hofagentschap dat alles ond het keizershuis regelt en bepaalt, is op zoek naar een geschikte datum voor een mogelijke televisietoespraak van de keizer.

Ouderdom

De keizer vindt dat hij als symbool van de natie - Japan heeft geen staatshoofd, de keizer is alleen symbool - zijn taken vlekkeloos moet uitvoeren. Maar door zijn gevorderde leeftijd (82) gaat dat steeds moeilijker. Akihito heeft tot zijn eigen ergernis al eens fouten gemaakt en is veel minder mobiel. Het Hofagentschap heeft zijn takenpakket al verkleind, maar Akihito wenst geen verdere reductie. Zijn gewenste oplossing is de mogelijkheid om af te treden.

De wet

In de wetten die het keizerschap regelen, bestaat die mogelijkheid niet. Een keizer gaat door tot zijn overlijden en daarna neemt de kroonprins het over. Andere opties kent de wet niet, en als Akihito wil aftreden moet eerst de wet worden veranderd. Over dat laatste zal hij zich overigens niet rechtstreeks uitspreken omdat een keizer zich niet met politieke en wetgevende zaken mag bemoeien. Maar de regering heeft al beloofd er naar te zullen kijken.

In de toespraak, die mogelijk al in de eerste helft van augustus wordt geprogrammeerd, kan de keizer zich wel uiten over zijn eigen gedachten over de uitvoering van zijn taak.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: