BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar ontvangt Griekse president

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos is maandagmorgen in Den Haag door koning Willem-Alexander en koningin Máxima verwelkomd bij Paleis Noordeinde. Na de begroeting aan de voorzijde was er een korte militaire ceremonie met inspectie van de erewacht aan de tuinzijde.

President Prokopis Pavlopoulos en zijn echtgenote Vlasiá zijn voor een tweedaags officieel bezoek in Nederland. Na de ontvangst en een lunch in het paleis ging het gezelschap onder meer naar het Binnenhof voor een ontmoeting met de Kamer-voorzitters. Maandagavond biedt minister-president Mark Rutte de president een diner aan in het Catshuis.

Jurk Máxima

Koningin Máxima draagt bij het ontvangst een bijzondere japon. De zomerse jurk is van modehuis Valentino. Op de jurk zien we de zee en palmbomen. Is de koningin toe aan vakantie?

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos heeft maandagmiddag in zijn tafelrede bij de lunch in Paleis Noordeinde gesproken over twee grote uitdagingen, waarvoor Griekenland en Nederland met de EU staan. De eerste is de vluchtelingencrisis en de terreur van IS, de tweede de ontbindende krachten binnen de Unie, zoals aangetoond door 'Brexit'.

Pavlopoulos veroordeelde het xenofobische gedrag van enkele Europese partners, die volgens hem tegen de gemeenschappelijke Europese beschaving ingaat en dat niet getolereerd moet worden. Tegenover het terrorisme moet vastberaden worden opgetreden en er moet een einde worden gemaakt aan de oorlog in Syrië, aldus de president die zijn lange toespraak uit zijn hoofd voordroeg. De EU zal ook zonder Groot-Brittannië de Europese visie kunnen verwezenlijken, maar de partners moeten zich rekenschap geven van de begane fouten.

Koning Willem-Alexander sprak over de gedeelde waarden met Griekenland. ,,Vaak krijgen vermeende verschillen tussen onze landen de aandacht. Maar hoeveel is er niet dat ons verenigt!", aldus de koning. Ook hij sprak over de vluchtelingencrisis en de economische problemen waarmee Griekenland kampt. ,,Hervormingen blijven noodzakelijk, maar wij realiseren ons maar al te goed hoeveel pijn ze doen."

Willem-Alexander loofde het ,,fantastische talent, waarover zoveel Grieken beschikken", en stipte ook de schoonheid van de Griekse natuur aan ,,die mijn vrouw en ik zo goed kennen en die ons dierbaar is."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: