BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Queen ontvangt David Cameron en Theresa May

Theresa May wordt woensdag door koningin Elizabeth beëdigd als premier van Groot-Brittannië. David Cameron maakt na zes jaar plaats voor haar door op Buckingham Palace zijn ontslagbrief aan de koningin aan te bieden.

De 59-jarige Conservatieve May is de tweede vrouwelijke bewoner die na Margaret Thatcher (1979-1990) Downing Street 10 betrekt. Onder Cameron bezette ze zes jaar lang de lastige post van minister van Binnenlandse Zaken. Maar haar taak als eerste minister zal een veelvoud van zware problematiek met zich meebrengen. Voor alles is dat de uittreding uit de Europese Unie, waarmee het door de bevolking gewenste brexit vorm krijgt.

De nieuwe premier heeft precies twee dagen de tijd gehad om zich enigszins op de nieuwe taak voor te bereiden. In het spoor van het brexit heeft ze als partijleider de taak de gespleten Conservatieve Partij, in voor- en tegenstanders van de Europese Unie, weer aaneen te smeden.

Naar verwachting presenteert Theresa May woensdag tevens de veranderingen in de bezetting van de ministersposten in het kabinet.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: