BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Japanse keizer kondigt mogelijk aftreden aan

De Japanse keizer Akihito spreekt maandag om 08.00 uur (Nederlandse tijd) het Japanse volk toe. In de videoboodschap kondigt de 82-jarige vorst mogelijk zijn aftreden aan.

Akihito onderging de afgelopen jaren een hartoperatie en is behandeld voor prostaatkanker en heeft aangegeven dat hij binnen enkele jaren zou willen terugtreden, meldde de Japanse zender NHK vorige maand.

De gewone Japanner kan wel begrip opbrengen voor Akihito's wens om het stokje over te dragen aan kroonprins Naruhito, maar de stap is uiterst ongebruikelijk in Japan. De conservatieve achterban van premier Shinzo Abe is fel gekant tegen abdicatie en vindt dat de keizer tot zijn dood moet dienen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: