BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Pieter van Vollenhoven opent tentoonstelling Airborne Museum

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent donderdag 1 september de tentoonstelling ‘EGO. Vergeet mij niet’ in het Airborne Museum ‘Hartenstein’. De tentoonstelling gaat over de slag om Arnhem bezien vanuit menselijk perspectief.

Bij ‘EGO. Vergeet mij niet’ ligt het accent op het menselijke individu, het ‘ik’ (ego) en niet de militaire operatie. Verhalen van zowel geallieerden als Duitse soldaten, burgers, verzetslieden, mannen, vrouwen, kinderen en zelfs dieren vormen de tentoonstelling. De aanloop naar de strijd, de slag om Arnhem zelf en de nasleep worden aan de hand van persoonlijke verhalen in beeld gebracht.
 
In de tentoonstelling worden deze verhalen met tal van objecten gepresenteerd. Een van de objecten is het Victoria Cross dat postuum is uitgereikt aan John Hollington ‘Jack’ Grayburn. Hiervan zijn er na de Slag om Arnhem slechts vijf uitgereikt. Ook zijn de persoonlijke eigendommen van luitenant-kolonel Richard Des Voeux van het 156 Battalion te zien. Richard sneuvelde in de bossen rond Oosterbeek. In de tentoonstelling zijn de objecten uit zijn veldgraf, evenals de parachute waar zijn lichaam in ter grave werd gedragen, te zien.
 
Zeven mensen vertellen in een interview over de impact van de slag om Arnhem op hun persoonlijke leven. Een daarvan is bestseller auteur, acteur en televisiemaker Herman Koch. Hij schreef het boek Eindelijk Oorlog, gebaseerd op verhalen van zijn ouders en grootouders die de Slag om Arnhem meemaakten.
 
Het Airborne Museum is gehuisvest in de 19e-eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens de slag om Arnhem was dit het hoofdkwartier van de Britse troepen. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: