BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix bij concert European Union Youth Orchestra

Prinses Beatrix der Nederlanden is zondagavond 24 augustus aanwezig bij een concert van het European Union Youth Orchestra in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

 Onder leiding van de Russische dirigent Vasily Petrenko en met de Macedonische Simon Trpčeski achter de piano, speelt het jeugdorkest Symphonic Dances uit de musical/opera West Side Story (1960) van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Van de eveneens Amerikaanse George Gershwin brengt het orkest Rhapsody in Blue (1924) ten gehore. Ook speelt zij delen uit het ballet Romeo en Julia (1935-1936) van de Russische componist Sergej Prokofjev. Met de werken van Bernstein en Gershwin sluit het concert aan bij het Amerika-thema van het Concertgebouw van komend seizoen. Een gedeelte van de programmering in 2014 en 2015 staat in het teken van het muzikale landschap in de Verenigde Staten.
 
Het European Union Youth Orchestra is het jeugdorkest van de Europese Unie. Het orkest is in 1978 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten.
 
Het orkest bestaat uit 140 jongeren tussen de 14 en 24 jaar. De orkestleden worden ieder jaar geselecteerd uit meer dan 4000 kandidaten uit de lidstaten van de Europese Unie. Een plaats in het orkest betekent vaak een opstap naar een loopbaan bij een van de grote Europese orkesten. Het concert op 24 augustus is de laatste van een Europese tournee.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: