BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Irene 77 jaar geworden

Prinses Irene is vrijdag 77 jaar geworden. De tweede dochter van wijlen koningin Juliana en prins Bernhard, die afwisselend woont in Nederland, Zwitserland en Zuid-Afrika, legt deze zomer de laatste hand aan een nieuw boek 'Bergplaas'. Dat moet in september verschijnen en handelt over het 5000 hectare grote natuurgebied dat Irene vijftien jaar geleden kocht in de Zuid-Afrikaanse halfwoestijn Karoo.

'Bergplaas' is haar eigen persoonlijke verhaal. Irene schrijft over haar inzet om het gebied terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat en de initiatieven die ze ondernam om mensen daar dichter bij de natuur te brengen door bijvoorbeeld cursussen van haar NatuurCollege. Volgens de uitgever laat de prinses 'de lezer nadenken over hoe wij omgaan met de aarde, wat duurzaamheid betekent, en verwoordt ze haar visie op de relatie tussen de mens en zijn of haar omgeving.'

"Verdeeldheid ís er al; die hoef ik niet te versterken. Ik zoek naar iets wat we samen hebben, wat we samen kunnen. En ik zoek mensen die me daarbij inspireren. Mensen die de moed hebben anders te zijn. Om te veranderen. Mensen die denken 'dit moet anders kunnen' en het dan ook doen", aldus Irene.

Kleinkinderen

In haar eigen familieleven zag ze het aantal kleinkinderen groeien tot negen, met de in mei geboren prinses Gloria - dochter van de in Rome wonende en werkende prins Jaime - als jongste telg aan de stamboom. Drie van de kleinkinderen moeten voor zover bekend nog worden gedoopt.

Interview

In mei kregen wij de gelegenheid om met de prinses op pad te gaan en bij te kletsen over familie en Fête de la Nature. Prinses Irene is initiatiefnemer van het grootste natuurfestival van Nederland.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: