BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Roemeense koningin Ana (92) overleden

De Roemeense koningin Ana is maandagmiddag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Zwitserland. Dat is bekendgemaakt namens de koninklijke familie.

Koningin Ana stierf in het bijzijn van haar familieleden. Ze woonde met haar man koning Mihai sinds 2004 in Aubonne, Zwitserland. Mihai trok zich eerder dit jaar terug uit het openbare leven vanwege zijn gezondheidsproblemen. De koning heeft onder meer chronische leukemie.

Ana, lid van het huis Bourbon-Parma, werd in 1923 geboren in Parijs. Ze was de enige dochter van prins René van Bourbon-Parma en de Deense prinses Margaret. Ana trouwde in 1948 in Athene met Mihai, een neef van de Britse koningin Elizabeth. Hij werd een paar maanden voor de bruiloft door het communistische bewind gedwongen Roemenië te verlaten.

Uitvaart

Ana en Mihai, in het Westen vaak Michael genoemd, kregen vijf dochters. De oudste, Margareta (67) werd door haar zieke vader aangewezen als hoeder van de troon. Ana had vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

De koningin wordt begraven in de Roemeense stad Curtea de Argeș. Op verzoek van Mihai krijgt Ana een traditionele uitvaart. Haar lichaam wordt opgebaard in kasteel Peleş, volgens Roemeense media kan het volk eind deze week afscheid van haar nemen. Dinsdag worden meer details over de uitvaart bekendgemaakt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook