BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Drukke en verdrietige dag voor Zweedse koninklijke familie

De Zweedse koninklijke familie heeft een drukke dinsdag achter de rug in verband met de opening van het nieuwe parlementaire jaar. De dag begon echter met het verdrietige nieuws dat gravin Gunnila Bernadotte, een tante van koning Carl Gustaf, op 93-jarige leeftijd is overleden.

Het Zweedse hof maakte dinsdagochtend haar overlijden bekend. "Gunnila Bernadotte was getrouwd met mijn oom graaf Carl Johan. Ze werd zeer gewaardeerd, en was nauw met onze familie verbonden en was een trouwe vriend", aldus een verklaring van koning Carl Gustaf. "Haar dood is een groot verlies."

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia startten de dag met een dankdienst in Storkyrkan, de lutherse kathedraal van Stockholm. Ook het kroonprinselijk paar, prins Carl Philip en echtgenote Sofia alsmede prinses Madeleine waren hierbij aanwezig. Ze waren allen stemmig gekleed. De dienst is traditioneel het eerste van drie onderdelen op de Zweedse 'Prinsjesdag'.

's Middags verklaarde de koning in aanwezigheid van zijn familie het nieuwe parlementaire jaar voor geopend. Koning Carl Gustaf deed dat met een korte toespraak in het parlement. Hij wees in zijn rede op de uitdagingen en waarden waar Zweden voor staat. Tevens wenste hij de parlementsleden 'kracht, moed en wijsheid om het land verder in een voor alle burgers gunstige ontwikkeling te brengen.'

De Zweedse 'Prinsjesdag' werd traditiegetrouw besloten met een feestconcert in het Concertgebouw van Stockholm waarbij de royals ook te gast waren.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: