BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Laurentien: 'Toename laaggeletterdheid moet stoppen'

Prinses Laurentien heeft maandag opgeroepen de toename van de laaggeletterdheid in ons land te stoppen. Met de inzet van honderd zogenoemde taalambassadeurs, die de komende maanden in gesprek gaan met honderd burgemeesters en wethouders in ons land, wil ze de groei een halt toe roepen.

Prinses Laurentien, erevoorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, vindt het onaanvaardbaar dat in een welvarend land als Nederland de laaggeletterdheid groeit en de kloof toeneemt. De taalambassadeurs zijn mensen die zelf tot op latere leeftijd niet konden lezen en/of schrijven en daardoor goed kunnen vertellen waar ze tegenaan liepen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Voor hen is het bijvoorbeeld moeilijk om te werken met een computer of om een treinkaartje via een automaat te kopen. Het levert ook problemen op als ze reizen met het ov, een sollicitatiebrief schrijven of ondertitels willen lezen op tv.

Bij de opening van de Week van de Alfabetisering maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekend dat ze 350.000 euro beschikbaar stelt voor een project dat laaggeletterden uit de armoede en schulden moet krijgen. Zo wordt een deel van hun schuld kwijtgescholden door bedrijven als ze taal- of rekenlessen volgen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: