BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Noors koningspaar geeft groot tuinfeest

Met een groot tuinfeest in het paleispark hebben koning Harald en koningin Sonja de feestelijkheden in het kader van het 25-jarig regeringsjubileum afgesloten. 1500 gasten uit heel Noorwegen woonden het feest bij.

De genodigden werden om 13.00 uur ontvangen in het paleispark in Oslo. Daar werden ze een uur vermaakt door diverse artiesten voordat de koninklijke familie zich bij het gezelschap voegde. Koning Harald, die in januari 1991 de Noorse troon besteeg, heette iedereen welkom.

De gasten kwamen uit alle windstreken van Noorwegen. Uit elk van de negentien provincies werden vijftig mensen uitgenodigd. Ook Spitsbergen, de eilandengroep in de Noordelijke IJszee die deel uitmaakt van het koninkrijk Noorwegen, vaardigde vijftig mensen af.

Na twee uur kletsen met de gasten en cultureel en muzikaal entertainment was het aan koningin Sonja om het tuinfeest af te sluiten. Sonja, die in 1968 trouwde met Harald, sprak haar 'grote dank' uit. "Niet alleen voor vandaag."

"We hebben zo veel om dankbaar voor te zijn", zei koningin Sonja. "We wonen op een rustige, vredige plek op aarde. Laten we het belangrijkste wat we hebben koesteren, zodat we openlijk kunnen blijven spreken, ons zelfverzekerd kunnen blijven voelen, onderwijs kunnen blijven genieten en in vrijheid kunnen blijven leven."

Bron: ANP

Foto's: Kongehuset.no

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: