BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Mary haalt zich woede op de hals

Kroonprinses Mary van Denemarken is in conflict gekomen met dierenactivisten in haar geboorteland Australië. Dit naar aanleiding van een bezoek dat Mary begin deze maand bracht aan Groenland, een autonoom deel van het Deense koninkrijk.

Mary kleedde zich daar in een lokaal gemaakte jas van het modemerk 'Great Greenland'. Die jas deed de leden van de Australische afdeling van dierenrechtenorganisatie PETA huiveren want er was zeehondenbont in verwerkt. "Het is tijd dat ze bont afzweert", aldus PETA. "Mary is niet bij de tijd".

Probleem voor de kroonprinses is dat in Denemarken, en zeker in Groenland, geheel tegenovergesteld wordt aangekeken tegen het gebruik van bijvoorbeeld zeehondenbont. Het zijn de Inuit, de inheemse inwoners van Groenland, die volgens eeuwenoude traditie jacht maken op de dieren, waarvan ze alles gebruiken voor de instandhouding van hun leefwijze.

Great Greenland maakt sinds 1977 dan ook duurzame producten, en geldt in Denemarken wel degelijk als 'politiek correct'. Mary was eerder dit jaar ook bij de modeshow in Kopenhagen, en heeft eerder lokale producten gedragen.

Bron: ANP
Foto: Kongehuset.dk / Franne Voigt

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: