BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Een videoboodschap van Laurentien

Tot zijn 50e kan Jos Niels nauwelijks lezen of schrijven. Een vreselijk isolement waar hij met bijna niemand over kan praten. Het lukt hem lange tijd om mensen om hem heen voor de gek te houden. Totdat hij flink door de mand valt.

Jos besluit dat het zo niet langer kan en schrijft zich in voor school. "Er gaat een wereld voor je open als je kan lezen en schrijven. De wereld wordt niet 1000 keer, maar 2000 keer mooier." Nu zet hij zich in voor stichting ABC en reist hij het hele land door om mensen zijn verhaal te vertellen in de hoop dat zij ook hun schaamte opzij durven zetten en aan de slag gaan met lezen en schrijven.

Laurentien
Jos komt op bijzondere plekken en ontmoet allerlei bekende mensen. Zo ontmoette hij ook prinses Laurentien, die zich inzet voor laaggeletterden. Bekijk hieronder de speciale boodschap van prinses Laurentien voor Jos:

Kapel
"Je kunt aan heel veel dingen niet meedoen als je niet kan lezen of schrijven. Mensen realiseren zich dat vaak niet. En er is zoveel schaamte, ik was bang dat mensen me heel dom zouden vinden." Een plek die voor hem heel belangrijk was en is, is de kapel die bijna in zijn achtertuin staat. "Daar kon ik mijn verhaal kwijt aan Maria en kon ik er weer tegenaan."

Boek
Jos heeft een boek geschreven en is nu bezig met zijn tweede. "Dat was niet makkelijk hoor! Het is nog steeds hard werken voor me. Meestal schrijf ik de tekst in één zin en voeg ik later de punten en komma’s toe. Maar dat ik dit nu kan, dat is toch geweldig?!"

Bekijk de gehele uitzending van Geloof en 'n Hoop Liefde om 15:20 uur op NPO2!

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: