BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Filip kijkt vooruit naar staatsbezoek Nederland

Koning Filip heeft het gezamenlijke bezoek met koning Willem-Alexander aan de Frunkfurter Buchmesse aangegrepen om de goede onderlinge banden te onderstrepen. In zijn toespraak keek de Belgische vorst alvast vooruit naar zijn staatsbezoek aan Nederland volgende maand. Filip en Willem-Alexander openen op de Duitse boekenbeurs een Nederlands-Vlaams paviljoen. Ook Filips echtgenote koningin Mathilde is daarbij aanwezig.

"Vlaanderen en Nederland zijn dit jaar samen de eregasten van de Buchmesse", zei Filip. "Wij delen dezelfde taal. België en Nederland beïnvloeden elkaar voortdurend op cultureel en maatschappelijk vlak. Over de eeuwen heen hebben België en Nederland het altijd beter gehad wanneer ze samenwerkten. Volgende maand brengen de koningin en ik een staatsbezoek aan Nederland om deze nauwe banden stevig aan te snoeren."

"Samen staan we meer dan ooit sterk", vervolgde Filip. "Wat we delen bezit een meerwaarde, die tot ver buiten de grenzen van ons taalgebied erkend wordt." Volgens de Belgische koning is het 'eregastenschap' op de Buchmesse daar een goed voorbeeld van.

Koningen wisselen boeken uit

De koningen Willem-Alexander en Filip hebben in het vliegtuig wat te lezen. Ze gaven elkaar als openingshandeling in het Nederlands-Vlaamse paviljoen van de Frankfurter Buchmesse namelijk boeken cadeau. De verzamelde werken van Elsschot voor Willem-Alexander en Slauerhoff voor de Belgische koning.

De overhandiging verliep verder zonder veel ceremonieel maar benadrukte het thema van de Nederlands-Vlaamse samenwerking in Frankfurt: 'Dit is wat we samen delen'. Aan de presentatie van beide delen van het Nederlandse taalgebied als 'eregast' op de boekenbeurs is vier jaar voorbereiding vooraf gegaan.

Na de boekuitwisseling - de koningen kunnen elkaar eind november bij het Belgische staatsbezoek aan Nederland over hun leeservaringen vertellen - volgde nog een korte rondgang van de koningen en koningin Mathilde door het door The Cloud Collective ontworpen sobere en sombere paviljoen.

Er was weinig tijd om bij te praten met de verzamelde schrijvers, maar Willem-Alexander had Arnon Grunberg eerder al toevertrouwd hem zes keer per week te lezen. Dat was dan wel zijn dagelijkse column op de voorpagina van de Volkskrant.

 

Bron: ANP