BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Bhumibol (88) overleden

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is donderdag op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bangkok overleden. ,,Majesteit is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal'', liet de Thaise regering weten, eraan toevoegend dat zijn dood om 15.52 uur plaatselijke tijd was ingetreden.

Bhumibol was de langstzittende monarch ter wereld. HIj besteeg de troon op 9 juni 1946. Zijn 63-jarige zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn volgt hem waarschijnlijk op.

Bhumibol vereerd als halfgod

Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand, ook bekend als Rama IX, was de langstzittende monarch in de wereld. Hij kwam op 9 juni 1946 op de troon na de dood van zijn oudere broer. Hij overleed donderdag op 88- jarige leeftijd.

Bhumibol werd op 5 december 1927 geboren in de Amerikaanse plaats Cambridge. Hij volgde een technische studie, tot duidelijk werd dat hij zijn broer moest opvolgen. Hij begon toen aan de studies rechten en politicologie. In 1952 betrok de koning definitief zijn paleis in Bangkok.

De vorst genoot groot respect van zijn volk. Zijn naam betekent 'kracht van het land met onvergelijkbare macht’. Het Thaise volk zag hem als een halfgod en bewonderde de heerser om zijn steun aan zijn arme landgenoten. In vrijwel elk Thais huishouden hangt een portret van Bhumibol. Hoewel de vorst in het staatssysteem slechts ceremoniële macht heeft, had Bhumibol de nodige invloed op de politiek. Mede door zijn bemiddelend optreden in overheidscrises oogstte de vorst aanzien.

Militairen

Bhumibol werd koning in een tijd dat militairen het voor het zeggen hadden in Thailand. Maar hij droeg duidelijk bij aan democratisering. Hij bracht zijn diplomatieke kracht in 1992 in praktijk. De gehate legerleider Suchinda, die in april dat jaar op dubieuze wijze aan de macht was gekomen, vertrok door toedoen van de koning. In 2006 trad toenmalig premier Thaksin Shinawatra af na een gesprek met de koning. Hij zei terug te treden ,,uit respect voor koning Bhumibol en de eenheid van het Thaise volk’’.

Zoals de meerderheid van de bevolking was Bhumibol boeddhistisch. Hij trad echter op als beschermheer van alle religies. De vorst zette daarnaast vele koninklijke projecten op, onder meer om de opiumteelt uit het land te verdrijven. Veel boeren schakelden over op thee- en koffieplantages, waardoor de opiumteelt zo goed als verdween.

Jazzliefhebber

De Thaise vorst was een groot jazzliefhebber en bracht ooit een cd uit met eigen jazzcomposities. Hij speelde zelfs saxofoon op Broadway met onder anderen Duke Ellington, Louis Armstrong en Benny Goodman.

De koning was sinds 1950 getrouwd met Sirikit Rajini, de dochter van een ambassadeur. Ook de koningin wordt door de bevolking op handen gedragen. Haar echtgenoot kampte sinds eind jaren negentig met gezondheidsproblemen. Hij werd tussen 2009 en 2013 geregeld in het ziekenhuis opgenomen. De laatste jaren vertoonde hij zich vrijwel niet aan het volk en verbleef hij vooral in het Klai-Kangwonpaleis of in een ziekenhuis.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: