BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar aangekomen in Australië voor staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zaterdagmiddag (lokale tijd) aangekomen in Perth, de hoofdstad van Western Australia. Daar begint maandagmorgen het vijfdaagse staatsbezoek aan Australië dat het koningspaar in razend tempo ook naar Canberra, Sydney en Brisbane voert.

Dat Perth is gekozen als startplaats en niet de hoofdstad Canberra aan de andere kant van het continent, heeft te maken met de aanleiding voor het bezoek. De deelstaat Western Australia herdacht afgelopen week dat het op 25 oktober precies 400 jaar geleden was dat de Nederlander Dirk Hartog, die op reis was in opdracht van de VOC, dit deel van wat nu Australië heet, 'ontdekte'.

Hartog liet destijds een platgeslagen tinnen bord achter, met inscriptie. Dat bord is in het bezit gekomen van het Rijksmuseum en ter gelegenheid van de herdenking uitgeleend aan het Western Australian Maritime Museum in Freemantle. De koning onthult het maandag, in aanwezigheid van de deelstaatpremier Colin Barnett.

Er zijn 300.000 Australiërs met Nederlandse wortels. De koning en koningin hebben tijdens hun verblijf dan ook drie ontmoetingen gepland met de Nederlandse gemeenschap, in Perth, Sydney en Brisbane, waar het staatsbezoek vrijdag eindigt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: