BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar brengt streekbezoek aan Twente

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagmorgen hun streekbezoek aan Twente begonnen in het stadhuis van Almelo. Daar werden ze verwelkomd door Ank Bijleveld, commissaris van de koning in Overijssel, en ontmoetten ze ook de burgemeesters van de vijf gemeenten die in sneltreinvaart worden bezocht: Almelo, Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal.

Na de ontvangst in de trouwzaal van het stadhuis ging het gezelschap naar de voormalige Hagedoornschool in de volkswijk het Nieuwstraatkwartier. Daar werd gesproken over de problemen die zich in dit deel van de stad voordoen door onder meer de teloorgang van de textielindustrie. Vervolgens bracht het koningspaar een bezoek aan het Polman-stadion van Heracles in het kader van een sociaal project van de voetbalclub, waarbij ex-gedetineerden betrokken zijn.

Máxima verliest schoen
Het koningspaar ging vervolgens naar het natuurontwikkelingsgebied Springendal dat in zowel de gemeente Dinkelland als de gemeente Tubbergen ligt. Daar brachten ze een korte visite aan de milieuvriendelijke Wasserij Springendal. Onderweg verloor koningin Máxima een van haar pumps.

Zorgboerderij
De volgende stop voor het koningspaar was bij de zorgboerderij Erve Meinders van de familie Loohuis. De boerderij maakt deel uit van drie zorglocaties die samen de 'Boerderijcampus' vormen. Met ondersteuning van de provincie zijn drie leegstaande agrarische boerderijen omgebouwd tot kleinschalige zorgvoorzieningen voor mensen uit de buurt. Op Erve Meinders wonen twaalf mensen met een beperking. Ook zijn er faciliteiten voor dagbesteding en is er een winkeltje waar zelf gemaakte producten worden verkocht.

Paarden
In de gemeente Losser ging het gezelschap naar 'Stal Het Oosterbrook' van de internationale springruiter Gert Jan Bruggink. De paardensport is cultureel en economisch van groot belang voor deze streek. Koning en koningin kregen onder andere een rondleiding door de stallen en bekeken een demonstratie in de buitenbak.

Stadswandeling
Het koningspaar heeft het streekbezoek afgesloten in Oldenzaal. Daar maakten ze allereerst een korte wandeling door het centrum. Daarna was er een bijeenkomst in het historische J.W. Racerhuis met een rondetafelgesprek met bestuurders van de bezochte gemeenten  en marktpartijen over de ontwikkelingen in Noordoost Twente.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: