BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Onbegrip voor compensatie belasting koning

Ruim driekwart van de Nederlanders (78 procent) vindt het onacceptabel dat het Koninklijk Huis compensatie krijgt voor te betalen belasting. De helft meent dat de koning het geld dat zijn familie via deze manier sinds begin jaren zeventig gecompenseerd kreeg geheel of deels moet teruggeven aan de staat.

Dat blijkt woensdag uit een peiling van het programma EenVandaag, daags voor de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte heeft woensdag aan de Tweede Kamer geschreven dat er geen bewijs is gevonden waaruit blijkt dat koning Willem-Alexander en zijn voorgangers jaarlijks compensatie hebben gekregen voor de vermogensbelasting die zij moesten betalen of dat hier geheime afspraken over zijn gemaakt.

Hoewel geen bewijs zou zijn gevonden voor de belastingcompensatie, geeft premier Rutte wel opdracht voor nader onderzoek naar de wijze waarop het inkomensdeel van de uitkering van de koning is bepaald.

RTL Nieuws blijft ook na Rutte's onderzoek bij haar eerdere berichtgeving dat in de jaren zeventig in het geheim een belastingdeal met de Oranjes is gesloten. Het nieuwsprogramma heeft woensdag documenten gepubliceerd waaruit zou blijken dat toenmalig premier Piet de Jong en minister Johan Witteveen (Financiën) in 1970 een akkoord sloten.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: