BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek Australië - dag 1

Koning Willem-Alexander is maandagmorgen in Perth begonnen aan zijn vijfdaagse staatsbezoek aan Australië. Bij Government House, de residentie van gouverneur Kelly Sanderson van de deelstaat Western Australia, werd hij samen met koningin Máxima door Aborigines verwelkomd met een traditionele rookceremonie.

Met het ceremonieel gaven de oorspronkelijke bewoners van Australië het koninklijk gezelschap in feite toestemming hun grondgebied te betreden en boden ze de bezoekers veilige doorgang en bescherming aan. In een gordijn van rook betraden de koning en koningin vervolgens Government House.

Bron: ANP

Haven van Fremantle

Vervolgens vertrokken de koning en koningin naar de haven van Fremantle waar zij langs de Welcome Walls wandelden. Hierin staan de namen gegraveerd van onder meer Nederlandse immigranten die destijds in Fremantle aankwamen.

Museum Western Australian Maritime

In het Western Australian Maritime Museum onthulde het koningspaar een door het Rijksmuseum in bruikleen gegeven tinnen bord. Dit bord werd 400 jaar geleden door Dirk Hartog achtergelaten in Australië als bewijs van zijn aanwezigheid.

In het museum bekeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook een maquette van het nieuwe gebouw, ontworpen door architect Rem Koolhaas. Vervolgens bezochten zij de Shipwreck Galleries met onder meer de overblijfselen van VOC-schip De Batavia.

Nederlandse gemeenschap

Het koningspaar heeft de eerste dag afgesloten met een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Het treffen vond plaats op het rustieke wijngoed Sandalford in Caversham, op een half uur rijden van Perth.

Daar schudde het koningspaar handen met zo'n driehonderd gasten, waarna met een select gezelschap nog korte gesprekken werden gevoerd. De bijeenkomst werd traditioneel besloten met een toespraakje van ambassadeur Erica Schouten en een dankwoord van de koning. Schouten noemde de komst van het koningspaar naar de deelstaat Western Australia de 'bekroning' van een jaar vol festiviteiten ter herdenking van de 'ontdekking' in 1616 van dit deel van de wereld door de Nederlander Dirk Hartog.