BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Tweede Kamer eist opheldering over belastingdeal Oranjes

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer eist opheldering van de regering over een privilege voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers. Die worden al sinds de jaren zeventig gecompenseerd voor de belasting die ze betalen over het rendement van hun vermogen.

RTL Nieuws onthulde maandag dat daarover destijds in het diepste geheim afspraken werden gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

Kamerlid Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA zou het liefst zien dat de compensatie wordt teruggedraaid: "Iedereen moet belasting betalen. De belastingdeal met de koning moet stoppen." Hij stelde premier Mark Rutte een reeks vragen over de omstreden afspraak.

RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: