BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Máxima en Mathilde in gesprek met jongeren

De Nederlandse koningin Máxima en de Belgische koningin Mathilde hebben dinsdagochtend een werkbezoek gebracht aan Kamers met Kansen in Nieuw-West in Amsterdam. De welzijnsorganisatie bereidt jongeren die voortijdig hun school hebben verlaten voor op een zelfstandig bestaan door hen een baan te bieden of alsnog een diploma te laten halen.

Het project biedt jeugd ook een veilige woonplek en individuele coaching. Na circa anderhalf jaar is de jongere er aan toe om geheel zelfstandig te gaan wonen. In Amsterdam wordt samengewerkt met Albert Heijn, die jongeren intern opleidt en ook huiswerkklassen in de bedrijfskantines van de winkels organiseert.

In de Kamers met Kansen in Amsterdam Nieuw-West verblijven 32 jongeren. Koningin Máxima en Koningin Mathilde spraken met hen over hun ervaringen met het begeleid wonen, leren en werken. Tot slot bezochten zij een van hen in zijn woning.

Den Haag

Later dinsdagochtend bezochten de koninginnen Vitalis in Den Haag. Vitalis richt zich op persoonlijke begeleiding van kinderen van vijf tot achttien jaar die zich in een kwetsbare positie bevinden. De stichting werkt met vrijwilligers – maatjes -  die de kinderen wekelijks ontmoeten.

Kinderen die in aanmerking komen voor een maatje komen bijvoorbeeld uit gezinnen met een belastende thuissituatie. Door wekelijks met een maatje op te trekken, leren de kinderen bepaalde basisvaardigheden, krijgen persoonlijke aandacht en ondersteuning bij school. De aanpak is erop gericht te voorkomen dat de kinderen in een officieel hulpverleningstraject geplaatst worden.

Koningin Máxima en koningin Mathilde voerden eerst een gesprek met vertegenwoordigers van het Oranje Fonds en Vitalis over de wijze waarop Vitalis invulling geeft aan maatjes en het werken met vrijwilligers. Vervolgens spraken zij met maatjes-vrijwilligers en deelnemende jongeren over hun ervaringen.

Bron: ANP / RVD