BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek Australië - dag 3

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima moesten woensdag op de derde dag van het staatsbezoek aan Australië vroeg uit de veren. Het programma in de hoofdstad Canberra begon al om 08.10 uur met een uitgebreide plechtigheid bij het nationaal oorlogsmonument.

Het koningspaar legde een krans bij het graf van de Onbekende Soldaat en liep vervolgens langs de eregalerij met alle namen van bij krijgshandelingen gesneuvelde Australiërs. Bij de naam van vliegenier Bruce Williams, die op 21-jarige leeftijd omkwam bij Operatie Market Garden, plaatsten de koning en koningin beiden een klaproos als eerbetoon. Aansluitend volgde er een gesprek tussen het koningspaar en een groepje veteranen, zowel uit de Tweede Wereldoorlog als uit de strijd in Afghanistan.

Bezoek premier en vlucht MH17

Monument MH17
Na de plechtigheid bij het Australian War Memorial werden Willem-Alexander en Máxima in het parlement ontvangen door premier Malcolm Turnbull. De premier en zijn echtgenote vergezelden het koningspaar ook naar de tuin van het parlement. Daar is sinds vorig jaar een monument voor de slachtoffers van vlucht MH17. De koning en koningin legden beiden bij dat monument een zonnebloem neer. Na afloop was in het parlementsgebouw een ontmoeting met leden van de Australische hulpdiensten die na de ramp in actie kwamen.

Staatslunch

Staatslunch
Het programma werd vervolgd bij de gastheer van het staatsbezoek, gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove. In Government House volgde een staatslunch. Koning Willem-Alexander sprak tijdens zijn toespraak bij de lunch over de verbondenheid tussen beide landen in de nasleep van MH17:

"Nederland hecht grote waarde aan de uitstekende samenwerking met Australië in het onderzoek naar de precieze toedracht van het neerhalen van MH17. Dit, zodat de daders ter verantwoording kunnen worden geroepen en er recht gedaan kan worden."

Kangoeroes spotten

Kangoeroes spotten
Na de lunch nam gouverneur-generaal Cosgrove het koningspaar mee in een buggy, op zoek naar de kangoeroes in het park bij Government House. Willem-Alexander en Máxima hadden geluk. Er hopten uiteindelijk wel veertig kangoeroes over het gras van het park, terwijl het koninklijk gezelschap op afstand vanuit het wagentje toekeek. Willem-Alexander maakte opnamen met zijn telefoon, terwijl Cosgrove tekst en uitleg gaf over de dieren in zijn royaal bemeten 'achtertuin'.

De excursie was het laatste programmaonderdeel in Canberra. Het koningspaar verscheen 's avonds in Sydney, waar koning Willem-Alexander zijn gastheer Cosgrove een concert van de broers Lucas en Arthur Jussen aanbood.

Bron: ANP