BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek Australië - dag 4

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagmorgen in Sydney door gouverneur David Hurley ontvangen in het Government House van de Australische deelstaat New South Wales. Na een kort gesprek maakte het koningspaar een wandeling door de parkachtige tuin, die uitzicht biedt op de haven van Sydney en het iconische Opera House.

Universiteit Sydney
Later op de ochtend bracht het koningspaar een kort bezoek aan de oudste universiteit van Australië, de universiteit van Sydney. Ze woonden daar de lancering bij van het New Holland Scholarship Australia-programma door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Dat stelt beurzen beschikbaar aan studenten uit Nederland en Australië om in elkaars landen te studeren.

Ook spraken ze met studenten en professoren, die vertelden over het studeren in beide landen en die een presentatie gaven van verschillende onderzoeksprojecten. Van de universiteit, waar de bijeenkomst plaatsvond op de zonovergoten binnenplaats, ging het gezelschap naar een ontmoeting met het bedrijfsleven.

Koning maakt indruk
Op het voormalige gevangeniseiland Cockatoo bezocht het koninklijk paar de Food2Fork-beurs. Bij 'van voedsel naar vork' kwamen Australische en Nederlandse bedrijven en ondernemers in de voedselsector samen om zaken te doen en van elkaars ervaringen te leren. Koning Willem-Alexander hield op de beurs een speech. Voorafgaand aan zijn toespraak kreeg hij de typisch Australische veehoudershoed 'akubra' overhandigd. De koning zette de hoed op en won daarmee heel wat harten van de aanwezige Australiërs voor zich.

Nederlandse gemeenschap
Van Cockatoo Island ging het gezelschap naar Luna Park, een attractiepark aan de voet van de beroemde 'Harbour Bridge' van Sydney voor een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Die hadden er in enkele gevallen een reis van een paar duizend kilometer voor over om ook vanuit Adelaide en Melbourne naar de bijeenkomst met het koningspaar te komen.

Koning Willem-Alexander toonde zich dankbaar dat zovelen "ongelofelijke afstanden" hadden afgelegd "om bij ons te zijn". Het treffen met de Nederlanders vormde de afsluiting van het nauwelijks 24 uur durende verblijf in de grootste stad van Australië. Meteen na afloop van de bijeenkomst ging het koninklijk gezelschap naar het vliegveld voor de vlucht naar Brisbane, waar het staatsbezoek vrijdag wordt afgesloten.

Bron: ANP