BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek Australië - dag 5

Op de laatste dag van het staatsbezoek aan Australië hebben koning Willem-Alexander en koningin Maximá de stad Brisbane bezocht. Het programma in Brisbane is de koning op het lijf geschreven. De stad die in 2011 werd getroffen door zware overstromingen ontwikkelt sindsdien allerlei plannen voor watermanagement.

De dag in Brisbane begint voor het koninklijk paar met een ontvangst door de gouverneur van Queensland, Paul de Jersey. In Government House 'Fernberg' vindt een korte ontmoeting plaats.

Watermanagement
Na het gesprek met De Jersey vertrekt het koninklijk paar naar de universiteit van Queensland voor deelname aan een waterseminar. Daar krijgen ze een toelichting op de samenwerking tussen Nederland en Australië op het gebied van watermanagement. Er is ook een taak weggelegd voor het koningspaar: de lancering van een 'smart urban water management tool'. Daarmee kunnen onder meer simulaties worden uitgevoerd met verschillende weersomstandigheden en wat het effect zou zijn van diverse maatregelen.

Boottocht en Aboriginal kunst
Vervolgens maakt het koningspaar een rondvaart over de Brisbane-rivier, om te horen over de gevolgen van de overstromingen en een en ander ook met eigen ogen te zien. Brisbane werkt met man en macht om een herhaling van de ramp, een van de ergste watersnoden uit de historie, te voorkomen.

Na de bootexcursie meert het gezelschap aan bij de Queensland Art Gallery voor een rondgang langs Aboriginal kunst.

Nederlandse verrassing
Het dagprogramma en het staatsbezoek aan Australië worden vrijdagmiddag afgesloten in het stadhuis van Brisbane, waar een ontvangst is voor de Nederlandse gemeenschap. Deze ontmoeting levert koning Willem-Alexander een leuke verrassing op. Hij treft er een oud-schoolgenoot die hem twee foto's overhandigt ter herinnering aan het gedeelde verleden. Ook ontmoet hij een familielid van zijn eerste kinderjuf.

Bron: ANP