BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek Nieuw-Zeeland - dag 1

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmorgen (lokale tijd) in de stromende regen verwelkomd in Nieuw-Zeeland bij Government House in Wellington aan het begin van het driedaagse staatsbezoek.

Onderdeel van de welkomstceremonie was een ceremoniële uitdaging, een zogenoemde powhiri met een zogeheten wero. Daarbij dagen de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, bezoekers uit aan te tonen dat ze met goede bedoelingen zijn gekomen. De koning pakte de voor zijn voeten gelegde 'dart' op ten teken dat dit het geval was. De Maori gaven hem daarna vrije doorgang tot gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy, die de koning uitnodigde tot inspectie van de erewacht.

Ontmoeting met Nederlandse immigranten

Maandagmorgen hebben de koning en koningin een korte ontmoeting gehad met Nederlandse immigranten. Die hadden zich in de stromende regen opgesteld bij het nationaal oorlogsmonument, waar het koningspaar een krans plaatste. Buiten legde koning en koningin daarna een varenblad - symbool van Nieuw-Zeeland - op het graf van de onbekende soldaat.

Buiten was het weer gespreksonderwerp met de Nederlanders, vertegenwoordigers van de 40.000 tellende gemeenschap in Nieuw-Zeeland. Volgens de koning bestond er 'geen slecht weer, alleen slechte kleding'. Tegen regen immers kon je je kleden. Hij bedankte de Oranje-fans voor hun komst en stond zelfs een 'selfie' toe. 'Niet verder vertellen' zei hij wel, want het moet geen gewoonte worden.

Koningin Máxima, die bloemen kreeg aangeboden, wilde weten wie er nog Nederlands sprak en wie niet. In het gesprek wisselde ze zelf van Nederlands naar Engels en terug. 'Fijn dat u bent gekomen, en het weer doet aan thuis denken', zei Máxima met een grote glimlach.

Ontmoeting premier

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandagmiddag in het Nieuw-Zeelandse parlement ontmoetingen gehad met premier John Key en Labour-leider Andrew Little, als leider van de oppositie.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: