BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Keizer Akihito trekt recordpubliek op verjaardag

Een recordaantal van 33.300 mensen is afgekomen op de balkonscène van de jarige Akihito. De Japanse keizer stond vrijdag wellicht voor het laatst op zijn verjaardag op het balkon van het keizerlijk paleis. Akihito heeft de wens uitgesproken af te treden.

Volgens het keizerlijk hofagentschap kwamen nooit eerder zo veel Japanners af op de zwaaiende keizer en zijn familie. Het vorige record stond op 30.560 mensen. Die menigte begroette de keizer in 2009 toen hij vierde dat hij twintig jaar op de Chrysantentroon zat.

Keizer Akihito heeft op zijn verjaardag de Japanners bedankt voor de reacties op zijn videoboodschap. Hij zei blij te zijn dat Japan nadenkt over zijn toekomst: "Ik ben ontzettend dankbaar dat veel mensen mijn boodschap in acht hebben genomen".

In een zeldzame videoboodschap zei hij te vrezen dat hij vanwege zijn hoge leeftijd niet meer alle keizerlijke taken uit kan voeren. In opdracht van premier Shinzo Abe denkt een commissie na over het eventueel aftreden van Akihito, waarvoor een wetswijziging nodig is.

Ook op 2 januari wordt veel publiek verwacht onder het balkon. Dan brengen Akihito, zijn vrouw keizerin Michiko, hun zoon kroonprins Naruhito en schoondochter kroonprinses Masako de traditionele nieuwjaarsgroet.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: