BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar nodigt Argentijnse president uit voor staatsbezoek

President Mauricio Macri van Argentinië komt in maart 2017 samen met zijn vrouw Juliana Awada op staatsbezoek naar Nederland. Koning Willem-Alexander nodigde hem in juli uit.

Het paar is geen onbekende van koningin Máxima. Het Argentijnse staatshoofd, dat deze maand precies een jaar regeert, ontving haar in oktober nog in zijn residentie Olivos aan de rand van Buenos Aires. Máxima had daar ook een privélunch met Macri, zijn echtgenote en dochtertje.

Ook eerder in 2016 ontmoetten Mauricio en Juliana de koningin al, in de wandelgangen van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in Davos. Daar werden ook afspraken gemaakt voor het latere bezoek van Máxima aan Buenos Aires, dat ze aflegde in haar functie als speciaal pleitbezorger van de VN op het gebied van 'inclusieve financiering'.

Het staatsbezoek van president Macri is het derde inkomende staatsbezoek sinds de troonswisseling in 2013. Het opent ook de mogelijkheid om het Nederlandse koningspaar uit te nodigen voor een tegenbezoek. De laatste keer dat een Argentijnse president op visite kwam was in november 1993, toen Carlos Menem op officieel bezoek was in Den Haag. Koningin Beatrix ging zelf in 2006 op staatsbezoek naar Argentinië, vergezeld door Willem-Alexander en Máxima.

Nederland behoort tot de grootste investeerders en belangrijkste handelspartners van Argentinië. Het staatsbezoek biedt de gelegenheid om de banden verder te verstevigen, ook op het gebied van onderwijs en wetenschap.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: