BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zeldzame tekening koningin Wilhelmina geveild

Een zeldzame tekening van de hand van koningin Wilhelmina (1880-1962) heeft donderdag op een veiling 4200 euro opgebracht. De opbrengst van de houtskooltekening is bijna 2000 euro hoger dan verwacht.

Wilhelmina maakte meer dan duizend tekeningen en schilderijen, maar werk van haar hand komt maar zelden op de markt. "Wilhelmina heeft in haar testament namelijk vastgelegd dat al haar tekeningen en schilderijen na haar dood vernietigd moesten worden omdat zij de kwaliteit ervan niet goed genoeg vond", aldus veilinghuis Catawiki. "Aan deze wens is echter niet voldaan. Het grootste gedeelte is namelijk nog steeds in het bezit van de familie en komt nooit in de openbaarheid."

De houtskooltekening die nu is opgedoken, komt uit de nalatenschap van de familie van Frederika Louise Henriette van de Poll. Zij was ruim 125 jaar geleden hofdame van koningin Emma, Wilhelmina's moeder. De tekening is ondertekend met 'eigen werk' en 'Een heel gelukkig nieuw jaar, van Wilhelmina 1933'.

Aquarel prinses Beatrix
Op dezelfde veiling van veilinghuis Catawiki wisselde een aquarel van prinses Beatrix van eigenaar. De waterverftekening met de titel 'Paarden in de wei' maakte Beatrix toen ze veertien jaar oud was. De aquarel werd verkocht voor bijna 5000 euro.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: